Ana içeriğe atla

Stardoll Tarihi: Migliukee Skandalı



Stylish on Stardoll

Stardoll Tarihi dosyasının ikinci yazısından herkese merhaba!
Bu seride sizlerin de önerilerinizden faydalanarak seçtiğimiz eski mağazaları, yaşanan skandalları, yapılan kampanyaları vs. yazmayı planlıyorum. Ama öncelikle Stardoll'un kendi tarihine bakmak isterseniz sizi bu linkteki blog yazısına bekliyoruz.

Migliukee for Stardoll 5 Kasım 2009'da Starplaza'ya gelip yine 5 Kasım 2009'da Starplaza'dan kaldırılan bir mağaza. Peki neden?
Collectors of Stardoll
2009 yılında Starplaza'ya ilk defa tamamını bir üyenin tasarladığı bir koleksiyon ve mağaza geldi. Migliukee kullanıcı isimli üye çizimlerini Stardoll ekibine göndermiş ve kabul almıştı. Stardoll ekibi de koleksiyonun yayınlanmasının anlaşması olarak Migliukee'ye hem tüm koleksiyonu göndermiş hem de Superstar üyelik ve Stardollarlar hediye etmişti. Koleksiyonu da yukarıdaki görselde göreceğiniz üzere şu şekilde duyurmuştu:

"Starplaza'ya gelin ve ilk defa tamamını üyelerimizden Migliukee'nin yarattığı koleksiyonu deneyimleyin.
Herkesin tadına varması için onun harika çizimlerinden yararlanarak bir koleksiyon yarattık! Bu muhteşem eserlere göz atmak için bugün Starplaza'yı ziyaret edin ve ayrıca Migliukee'nin suitine de göz atın."

Stardoll Party
Koleksiyon yayınlanınca yetişebilen üyeler tarafından çok büyük ilgi gördü ancak aynı gün içerisinde o zamanın Stardoll blogları bu tasarımların http://paperfashion.wordpress.com/ isimli bir blogdakiyle aynı olduğunu fark ettiler. Bu yüzden çizimlerin sahibi olan Katie Rodgers'la iletişime geçtiler ve Katie Rodgers, Migliukee ile hiçbir alakasının olmadığını söyledi. Ancak Underneath Stardoll'a kendisine Stardoll'dan gereken telif ödenirse ürünlerin Starplaza'da kalmasıyla bir sorunu olmadığını ancak Stardoll'un kendisine hiçbir teklifte bulunmadığını da belirtti. 

Tüm bu olaylar Stardoll'da çok büyük yankı uyandırdı. Yalnızca birkaç saat Starplaza'da kalan ürünler telif hakları yüzünden kaldırıldı, Migliukee'den tüm kıyafetler ve hediye edilen Superstar üyelik ile Stardollarlar geri alındı. Ürünlerden marka etiketi kaldırıldı. Hiçbir şekilde Starbazaar'da da satılamıyorlar. Bu yüzden bu ürünler aynı zamanda en nadir bulunan ürünler arasında sayılıyor, satılabilselerdi değerleri çok yüksek olacaktı.

Stardoll Party
Olanlardan sonra en büyük tepkiler Migliukee'nin ziyaretçi defterinde verilirken Migliukee de tanıtımına "Benden nefret edebilirsiniz ama ben gerçekten çok üzgünüm ve kendimle gurur duymuyorum." yazdı. O zaman 12 yaşında olan Migliukee ile yapılan bir blog röportajında da sadece eğlencesine çizimleri gönderdiğini, yaptığının açığa çıkmasını beklediğini, pişman olduğunu ve tüm amacının ülkesi Litvanya'yı Stardoll'da popüler kılmak olduğunu söyledi.

Migliukee'nin hesabı o zaman kapatılmadı ancak şu an hesabı yok. Silindi mi, kendi mi sildi yoksa aktif olmamaktan kapandı mı bunu bilmiyoruz. Ben internette ufak bir araştırmayla şu sıralarda 20lerinin başında Litvanyalı bir Migliukee'nin bir sosyal medya hesabını buldum ve kendisine Stardoll'dan Migliukee olup olmadığını sordum. Olsaydı üstünden 10 yıl geçmiş bu olay hakkında artık olgun biri olarak neler düşündüğünü soracaktım ancak kendisi o olmadığını söyledi.

Benim görüşüme gelirsek, 12 yaşındaki küçük bir kızın gönderdiği profesyonel çizimleri internette aratma gereği duymayıp yayınlamayı kabul eden Stardoll bu olayın asıl hatalı tarafı. Migliukee'nin yaptığı zaten etik değil ve hiçbir açıklaması yok ancak olayı bir skandala çeviren Stardoll ekibinin hatasıydı. Katie Rodgers ile anlaşmaya gidilmemesi de cabası.


Küçük bir not: Koleksiyondan 5 ürün 2014 yılında Callie's Picks'in 22. koleksiyonuyla beraber mağazada tekrardan yerini aldı.. Yıllar öncesinde telif sebebiyle apar topar kaldırılan ürünler tekrar nasıl gelmiş anlamak güç.

Siz bu olayı hatırlıyor musunuz? Olay hakkında düşüncelerinizi ve bir sonraki Stardoll Tarihi yazımız için konu önerilerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın! ♡


Yorumlar

  1. iki kelimeyle "Stardoll'un hatasi".. nasil boyle gormezden geldiler?? biliyolardir.. eger bilmiyorlarsa da callie'de yayinlamamalari gerekirdi. bu olayi ilk kez duydum. Bu arada bir sey soracagim. Bu kiz stardolla tasarimlari gondermis yaa. daha devam ediyor mu gonderme isi? bir bilginiz var mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu arada baya emek vererek yazmissin. Tebrik ediyorum. Benim elim agrirdi :D :D 🐰

      Sil
    2. Bu yarışma gibi değilmiş zaten, üye kendisi göndermiş ve kabul almış yani her zaman gönderebilirsin ama olumlu yanıt alınır mı bilmiyorum. Yine de denemeye değer :)
      Güzel yorumun için de çok teşekkür ederim. ♡

      Sil
  2. Çok ilginç bir olaymış gerçekten, paylaştığın için teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. HARİKA YORUMLAR SUPERSINIZ YA

    YanıtlaSil
  4. SİZİN SAYENİZDE HATALARA KARŞI UYANIK OLCAZ SUPERSINIZ IYIKI VARSINIZ :D

    YanıtlaSil

Yorum Gönder