Ana içeriğe atla

Stardoll Tarihi: Callie's Picks Tarihi Part 1

Herkese merhaba!
Stardoll Tarihi serisi, benim hem bu blogla hem de Stardoll'la olan en büyük bağım desem abartmış sayılmam herhalde. Uzun zamandır gerek okuldaki yoğunluğum, gerek konu bulamayışım beni bu seriden epeyce uzaklaştırsa da Stardoll'un belki de en tartışmalı mağazasını akıbetinin belirsiz olduğu şu günlerde derinlemesine inceleyelim istedim. İnanılmaz ama, Callie's Picks'in 6 yıla 119 koleksiyon sığdırdığı çok geniş bir tarihi var. O yüzden bu yazı konuların uzunluğuna göre birkaç part sürecek, belki de araya başka Stardoll Tarihi yazıları girecek, belki yeni koleksiyonlar gelecek ve yazılar artacak. Yine de en kısa sürede bitirebilmek için elimden geleni yapacağım.

6 Kasım 2019'daki Movember koleksiyonundan beri normalde iki haftada bir yayınlanmasına rağmen yeni bir Callie's Picks koleksiyonu gelmedi. Onun yerine 15 Kasım 2019'da inanılmaz bir şekilde Archive, DKNY özel koleksiyonuyla geri döndü. 4 Aralık 2019'da da Fudge özel 2. koleksiyonuyla mağazada yerini aldı. Bu Callie's Picks'in sonu mu demek hiçbirimiz emin değiliz ve Staff bu konuda kesin bir cevap vermiyor. Eğer bu konuda resmi bir yanıt alırsak burada paylaşacağımızdan emin olabilirsiniz.

Yine de Stardoll'un belki de en tartışmalı mağazasına böyle ani bir şekilde veda etmek oldukça üzücü olurdu. Aynı ürünleri defalarca yayınlamasıyla, özellikle son zamanlardaki kötü koleksiyonlarıyla, Callie'nin (?) bize bıraktığı notlarıyla ve en önemlisi değerli ürünleri tekrardan yayınlamasıyla Stardoll'dan bir Callie's Picks geçti. ;)

No. 1: Tartan Obsession:
International Stardoll Life
Şimdi Stardoll'da editör ve çevirmenlerin gerçekten olduğu bir tarihe gidiyoruz. 23 Ekim 2013'te ilk Callie's Picks koleksiyonu Tartan Obsession (Ekose Takıntısı) Starplaza'da yerini aldı. 

Stardoll Broadcast
"Selam Stardollcular!

Sizlere Starplaza'daki yeni mağazamızı -benim yeni mağazam, Callie's Picks'i anlatmak için çok heyecanlıyım!

Tıpkı moda dergilerindeki tüm muhteşem başyapıt yazılar gibi, tüm Stardoll gardrobundan en popüler ögeleri seçip sizler için sezonun en iyi trendleri ile yeni bir seçilmiş koleksiyon yapacağım. 

Her yeni koleksiyon bir konuya hakim olacak. Bu hafta, Ekose Takıntısı ile başlıyoruz!

Tartan (veya "ekose") genellikle yün, renkli bir dokuma malzemedir --- Bu güzel sonbahar havası için mükemmel değil mi? Karl Lagerfeld de aynı fikirde! Ve Chanel evinin ikinci misafiri kim tahmin edebilir misiniz? Alexander McQueen de bir punk bükülme ile bu baskıyı modada popülerleştirdi.

Callie'nin Seçtikleri mağazasının bu ilk koleksiyonunu kaçırmayın-uzun süre elinizin altında olmayacak şirin şeyler!"

Callie.Stardoll, bu sözlerle Callie's Picks geleneğini başlattı. O dönemlerde bu yazıların hepsi Türkçe'ye çevriliyordu ve Starblog'da yayınlanıyordu. Mağazaya gelen genel tepkiler olumluydu, ancak Archive'in aksine eğer ürünün orijinal versiyonu sizde varsa ve Callie'de yayınlanırsa sizde olup olmadığını görememeniz eleştiri konusuydu.

No. 2: The Perfect Jeans:
International Stardoll Life
6 Kasım 2013'te 2. koleksiyon The Perfect Jeans (Mükemmel Kotlar) mağazaya geldi. Bu koleksiyon içinde zaten Archive'de tekrar yayınlanmış ürünler yer aldığı için tepki çekti, onun dışında kullanıcılardan karışık yorumlar aldı. Kullanıcılar genel olarak Callie's Picks konseptine alışamadılar ve değerli görülen ürünlerin mağazaya gelirse fiyatlarının düşeceği konusunda "tehlike" çanlarının çaldığını fark ettiler.

No. 3: Little Black Dress:
International Stardoll Life
International Stardoll Life
20 Kasım 2013'te Little Black Dress (Küçük Siyah Elbise) koleksiyonu geldi. Son dönemin Callie's Picks koleksiyonlarıyla kıyaslayınca oldukça kapsamlı ve başarılı bulduğum bu koleksiyon, yukarıda değerli ürün koleksiyoncusu kullanıcılar için dananın kuyruğunun koptuğu yer oldu. İlk fotoğrafta ilk mankenin ayakkabıları Black Pleather Platforms, burada yayınlanmadan önce 600+ Stardollar'a satılan ve değerli görülen bir ayakkabıydı. Burada yayınlanınca değeri oldukça düştü, şimdilerde Bazaar'da birkaç kere aratarak 10 Stardollar gibi fiyatlara dahi bulmak mümkün.

Oyunun kurallarında yıllardır 600 Stardollar üstü ticaret yasak olsa da asla vazgeçemeyen koleksiyonculara karşı yapılan bu hamle Stardoll topluluğunda her zamanki gibi karışık görüşler aldı. Kimileri çok mutlu oldu, kimileri Callie's Picks'ten nefret etti, bloglarda ve Facebook sayfalarında nice kavgalar çıktı. Kısa süre önce yaşadığımız DKNY krizinden de hatırlayacağımız üzere kullanıcılar olarak 6 yıldır hiç yol alamadığımızı söyleyebiliriz.

No. 4: 1 Skirt, 10 Looks:
Stardoll Magazine Turkey
4. koleksiyon 1 Skirt, 10 Looks (1 Etek, 10 Farklı Kombin) ise 11 Kasım 2013'te Starplaza'ya geldi. Callie Chain Skirt'ü kullanarak 10 farklı kombin getiren bu koleksiyon 3. mankenin üzerindeki Elle markalı, değerli sayılan pembe ceketi getirdiği için topluluk arasında her zamanki gibi bir yaygara çıkarttı, koleksiyonun en önemli parçası etek de kullanıcılar tarafından beğenilmedi. Bunların dışında koleksiyonda Inspired by Chanel Purse ve Dior Couture Top gibi epey sevilen ürünler de yer alıyordu.

No. 5: The Celebration Issue:
International Stardoll Life
International Stardoll Life
Noel ve Yılbaşı kutlamalarına özel temasıyla 24 Aralık 2013'te The Celebration Issue (Kutlama Sayısı) Starplaza'da yayınlandı. Elbiselerden oluşan bu 2 katlık koleksiyon Mortal Kiss ürünleri yayınlamasıyla, geçen koleksiyonlardan olan ürünleri yayınlamasıyla ve seçilen kıyafetlerle bir kez daha tepki çekti. Şu an içlerinde hala biraz pahalıya satılan ürünlerin olduğunu göz önünde bulundurursak kullanıcıların o dönemde yanıldığını söylemek yanlış olmaz.

No. 6: Think Pink:
International Stardoll Life
1 Ocak 2014'te bir çarşamba günü, Think Pink (Pembe Düşün) Starplaza'da yerini aldı. Genel bakışta alışveriş çantaları ve birkaç aksesuar dışında oldukça başarısız görünen bu koleksiyonun bizim için özel bir yeri var: Bu koleksiyon, the woman, the myth, the legend Migliukee'nin -kendisini hala tanımıyorsanız buraya tıklayabilirsiniz- apar topar kaldırılan çalıntı koleksiyonundan bir ürünü tekrar yayınlayan ilk Callie's Picks koleksiyonu! Ortadaki turuncu ayakkabılar, o koleksiyondan. Bunun dışında koleksiyon yüksek fiyatlarıyla pek sevilmedi.

No. 7: Statement Tees:
International Stardoll Life
7. koleksiyon Statement Tees (İfadeli Tişörtler) 15 Ocak 2014'te yayınlandı. Tek katlık, renkli ve tamamen dönemin klasik jean kombinleriyle giyilen basit tişörtlerinden oluşan bu koleksiyon pek de ilgi çekmedi. Dikkat çeken ürünler sarı Gucci çanta ve ekose Kohl's atkı oldu.

No. 8: Red Carpet Ready:
International Stardoll Life
International Stardoll Life
Elbiselerden oluşan 2 katlık Red Carpet Ready (Kırmızı Halı Hazır) koleksiyonu 29 Ocak 2014'te mağazaya geldi. Ürünler oldukça pahalıydı ancak içlerinde o dönem çok sevilen ve yüksek fiyatlara satılan bazı elbiselerin yanı sıra çok şık aksesuarlar yer alıyordu. Starplaza'da katalogda yer alan bir ürünü kaldırıp Callie's Picks'te neredeyse 2 katına satışa çıkartmak, Callie'nin 6 yıllık bir taktiği ve bu koleksiyonda da bunu yapmıştı.

Bu koleksiyon yayınlandığı sırada bazı kullanıcılar dayanamadı ve Change.org'da Callie's Picks Mağazası Kapatılsın kampanyasını başlattılar. Bu kampanya pek ilgi çekemese de hala duruyor, gitmek için tıklayın.

"Callie's Picks mağazası pek çoğu oyunda büyük değeri olan ve oyunun en eski ve en sadık üyelerine büyük kısmı Starbazaar'da antika değeri eklenmiş fiyatlarla satılmış, yeniden satış fiyatlarının çok daha fazlasına patlamış eski ürünleri yeniden yayınlıyor. Bu gerçek yalnızca bize son derece adaletsiz değil, ayrıca bu ürünlerin çoğunun seçkinliğini ve cazibesini de düşürüyor. Oluşumumuzun genel görüşü en çok kullanılan sosyal ağlarda ve ayrıca Stardoll'daki büyük bloglarda mağazanın karşıtı olarak konuştu. Bu nedenle, bizi dinlemenizi istiyoruz ve topluluğumuzdaki memnuniyetsizliğin yayılmasını önlemek adına bu şekilde anlattığımız ricamızı gerçekleştirin."

Bu şekilde bir bildiri yayınlayan "oluşum"un çabaları pek de işe yaramadı.

No. 9: Head over Heels:
Trucos de Stardoll 2019 | SR014
Sevgililer Günü özel temasıyla Head over Heels (Tepetaklak), 12 Şubat 2014'te geldi. Yine pembelerin baskın olduğu koleksiyonda yer alan ürünlerin çoğu o dönemde kısa süre önce verilmiş bedavalar olduğundan kullanıcılar tarafından pek sevilmedi.


Stardoll The Great
Özel Baskı Gitarlar
Bu gitarlar çok sınırlı bir süre için satışta -yani bugün harekete geçin! Yazın kalanı ve sonbaharda Stardoll'a gelecek yığınla seçkin yayın ve marka varken Superstar olmak için bundan daha iyi bir zaman olmadı.

Bu koleksiyonda yer alan pembe gitar, 2009'da sadece Superstarların alabildiği ve zaman limitli Special Edition Guitarlardan biriydi. Sadece kısa süreliğine alınabilen bir ürünün tekrardan herkese açık bir şekilde yayınlanması tepki çekti.

No. 10: Belle of the Ball:
Stardoll Broadcast
Karnaval temasıyla 10. koleksiyon Belle of the Ball (Balonun Güzeli), 26 Şubat 2014'te yayınlandı. 9 farklı kostümün yer aldığı koleksiyonda pek Starcoins ürün olmasa da Stardollar ürünlerde daha makul bir fiyatlandırmaya gidildi. Ayrıca koleksiyon Lady Gaga'nın ikonik Disco Ball kıyafetini Starplaza'ya geri getirmiş oldu:



No. 11: ARTPOP:
Stardoll Secrets
Stardoll Secrets
Lady Gaga'nın 2013'te yayınlanan ARTPOP albümüyle sık kullanılan bir terim olan art-pop, 12 Mart 2014'te 11. Callie's Picks koleksiyonunun da teması oldu. Temaya uygun bir şekilde renkli kıyafetler yerini aldı. Alexander McQueen elbise ve RARE elbise başta olmak üzere birkaç parça haricinde art-pop'u "renkli kıyafet"e sığdıran ve aynı tema altında oldukça alakasız ürünleri bir araya getiren Stardoll ekibinin temaya hakim olmadığı belli oluyordu.

No. 12: Pretty in Pastel:
Stardoll Broadcast
26 Mart 2014'te Pretty in Pastel (Pastelle Güzel), bahara özel romantik bir koleksiyon oldu. Bu koleksiyon kısa zaman önce Starplaza'da Starcoins'e satılan pek çok ürünü Stardollar ile satışa sunduğu için eleştiri aldı. Ancak içinde hotbuys ürünlerin de yer alması ve estetik olarak göze hoş görünmesiyle diğer koleksiyonlara kıyasla kullanıcılar tarafından sevildi.

No. 13: Spring Whites:
Stardoll_SD
Spring Whites (İlkbahar Beyazları), 9 Nisan 2014'te mağazada yerini aldı. Büyük çoğunluğunu Chanel ürünlerin oluşturduğu koleksiyon kullanıcılar tarafından çok sevildi. Ayrıca Stardoll'un geçen koleksiyonlarda yaptığı ürünleri neredeyse 2 katına satışa çıkartma politikası burada bir nebze son buldu, ürünler neredeyse orijinal fiyatlarıyla satışa sunuldu.

No. 14: Punk Princess:
Stardoll Secrets
Stardoll Secrets
23 Nisan 2014 tarihinde ise Punk Princess (Punk Prensesi) Starplaza'ya geldi. Şu an dönüp bakınca oldukça karmaşık görünen koleksiyon yayınlandığı dönemde sevildi. Koleksiyonda Mortal Kiss, Frankie Morello Tribute ve Balmain gibi zor bulunan ve yüksek fiyatlara satılan markaların ürünleri yer alıyordu. Bu da her zamanki gibi koleksiyonerler ve normal kullanıcılar arasında tartışmalara sebep oldu.

Callie'nin koleksiyonda bıraktığı notu ve özellikle "Don't be afraid to stand out ladies!" yani "Öne çıkmaktan korkmayın bayanlar!", Stardoll'un hitap ettiği genç kitleyi göz önünde bulundurunca takdir edilesi bir mesajdı.

No. 15: Boho Chic:
Love Stardoll
15. koleksiyon Boho Chic (Bohem Şıklık), 7 Mayıs 2014'te yayınlandı. Coachella ve Woodstock'tan ilham alınarak seçilmiş koleksiyon uygun fiyatlıydı ve içinde potansiyeli bulunan ürünler yer alıyordu. Dönemin bohem trendini düşününce çok da olumsuz tepkiler almaması şaşırtıcı değil.

No. 16: Seeing Spots:
BAKBStardoll
Seeing Spots (Benekleri Görmek) koleksiyonu 21 Mayıs 2014'te Starplaza'ya geldi. Leopar deseninin baskın geldiği koleksiyonda pek çok bedava Stardollar ile satışa sunuldu, bu da oldukça tepki çekti. Özellikle ücretsiz bir uygulama olan Fashion Inc.'i indirince gelen ürünlerden birkaç tanesinin yer alması kullanıcılar arasında çok konuşuldu.

Ayrıca koleksiyonda uzun zaman önce Spectacular'da yayınlanan, o dönemde nadir bulunan ve çok pahalıya satılan Hot Buys Eyelashes 13 Stardollar'dan satışa sunuldu.

No. 17: Urban Legends:
BAKBStardoll
Tek katlık Urban Legends (Şehir Efsaneleri) koleksiyonu 4 Haziran 2014 tarihinde yayınlandı. "Sokak stili" temalı rengarenk bu koleksiyon içerisinde pek çok eski hotbuys ürünü bulunduruyordu. Ayrıca yüzlerce Stardollar'a satılan Oversized Jersey (mavi Adidas üst) de satışa sunulduğu için tepki çekti. Koleksiyon genel olarak sevilmedi ve urban stili yanlış yorumladığı düşünülerek eleştiri aldı.

No. 18: Print Perfects:
BAKBStardol
18 Haziran 2014 tarihinde ise 18. koleksiyon Print Perfects (Mükemmel Baskılar) yayınlandı. Baskı desenlerinin kullanımına teşvikiyle yaratıcı bir fikre sahip olsa da farklı baskıları bir araya getirmeye müsait olmayan bir koleksiyondu. Koleksiyonun en büyük olayı, 2010'da Stardoll'a gelmiş, oldukça pahalıya satılan ve nadir bulunan DVF Oversized Bow'u (1. mankendeki fiyonk) 9 Stardollar'a satışa sunmasıydı. Çok sevilen bu ürün hala yüksek fiyatlara satılıyor.

No. 19: Stars and Stripes:
BAKBStardoll
4 Temmuz 2014'te Stars and Stripes (Yıldızlar ve Şeritler) mağazaya geldi. 4 Temmuz Amerikan Bağımsızlık Günü için özel olarak hazırlanan koleksiyon ABD bayrağının renkleri ve desenlerinden oluşan ürünlerden oluşuyordu. Koleksiyonda yayınlanan birkaç ELLE ürünü kullanıcıları sevindirdi.

No. 20: Bikinimania:
BAKBStardoll
BAKBStardoll
16 Temmuz 2014'de Callie's Picks'in 20. koleksiyonu Bikinimania (Bikini Çılgınlığı) yayınlandı. 2 katlık bu Callie'nin havuz partisi koleksiyonu, temmuz ortasına uygun olarak bikiniler ve plaj kıyafetlerinden oluşuyordu. Koleksiyon daha çok içerisindeki aksesuarlarla ilgi çekti.

Görüşlerinizi benimle paylaşmayı unutmayın :) Bir sonraki Callie's Picks Tarihi yazısında görüşmek üzere! Herkese iyi hafta sonları!


Callie's Picks Tarihi Part 1

Yorumlar

  1. Harika olmus. ^-^ Ellerine saglik.
    Ben en cok 4, 10, 12'inci koleksiyonlari begendim. Callie magazasi icin yapilan kaldirilma yazisina baktim. onune gelen biri yazmis gibi duruyor :/ o kadar ki tinlamamis callie :D :D

    YanıtlaSil

Yorum Gönder