Ana içeriğe atla

#BlackLivesMatter


Herkese merhaba,
Tüm dünyada yapılan ırkçılık karşıtı eylemler karşısında öyle ya da böyle bizim de hitap ettiğimiz bir kitle olduğu için konuşmamız gerektiğini düşünüyorum. Öncelikle #BlackLivesMatter sloganının sadece siyahi insanların hayatının önemli olduğu gibi bir anlamı olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Irkçılık ve yabancı düşmanlığı 21. yüzyılın en büyük sosyolojik problemlerinden biri, ve bu durum bazı insanların hayatını tehlikeye atıyor. Yıllarca insan muamelesi yapılmamış siyahilerin şu anda sesini çıkartıp eşitlik talep etmesini başka durumlarla kıyaslayamayız, bunun elle tutulur hiçbir yanı yok. Bu konu hakkında belki de en doğru sözlerden birini Seth Rogen söyledi: "Irkçı sistemle mücadele edenlerden çok bu sistemi destekleyenler için eleştirel olun."

Peki biz neler yapabiliriz?

1) Kendimizi eğitmek
Öncelikle tüm bu olayların nedenini öğrenmemiz gerekiyor. Siyahi insanlara yaşatılanlar karşısında bizi bilgilendirmesi gerekenler siyahiler değil, biziz. ABD'de olanın ABD'de kalmadığını lütfen unutmayın. Tabii ki dünyadaki tek ırkçı eylemler bunlar değil ve hepsine tepki göstermemiz lazım, ama birine tepki gösteriliyor diye diğerlerine neden gösterilmiyor demek sadece acı kıyaslaması yapmaya çalışmaktır ve hareketin itibarını düşürmeye çalışmaktır.

Kendimizi bu konuda eğitmemiz için İngilizce bilenlerin faydalanacağı çok sayıda kaynak var. Bu link üzerinden pek çok makale ve kitabı bulabilirsiniz. Ancak İngilizce bilmeyenler için kaynak durumu biraz kısıtlanıyor. Önümüzdeki haftalar içerisinde bununla alakalı film ve kitap listeleri hazırlayıp isteyenlerle paylaşmayı planlıyorum. Hatta eğer isterseniz blog okuyucuları olarak hep beraber filmleri izleyebilir, sonrasında üstünde konuşabiliriz. Bu listeler için elbette tek kaynak ben olamam, bu yüzden pek çok kişiden fikir almayı planlıyorum. Ayrıca eğer konu hakkında fikir edinmemize yardımcı olacak eserler önermek isterseniz bana yazabilirsiniz. 

Ayrıca okuyucularımızdan Eymen de geçtiğimiz hafta Sohbet konumuzda Harper Lee'nin Bülbülü Öldürmek kitabını ve Harriet Beecher Stowe'un Tom Amca'nın Kulübesi kitaplarını önermişti. Bu konuyu ele alan çok önemli bu iki klasik eseri okuyabilirsiniz.

Ben ırkçı değilim demek yeterli değil, ırkçılık karşıtı olmamız gerekiyor. Ayrıca ırkçılık karşıtlığını bütün hayatımız boyunca sürdürüp eşitliği talep etmemiz gerekiyor.


2) İmza kampanyalarına destek olmak
İmza kampanyaları şu an için yapabileceğimiz en önemli şeylerden biri. Bu link üzerinden yapılan tüm imza kampanyalarını görebilirsiniz. Change.org'da site sizden posta kodu istemiyor ancak farklı bazı siteler ABD vatandaşı olduğunuzu varsayarak posta kodu isteyebilir. Bunun için yine aynı linkte görebileceğiniz posta kodlarını kullanabilirsiniz.


3) Bağışta bulunmak
ABD vatandaşı olmadığımız için, ki olsaydık da pek çoğumuz yaşımız sebebiyle para kazanmıyoruz, bu seçenek bizim için yapması oldukça zor olanlardan biri. Bunun için Zoe Amira isimli Youtuber bir video hazırladı. Zoe, videodan kazandığı tüm parayı BLM hareketiyle alakalı kampanyalara bağışlayacak. Bu videoyu Youtube'dan açıp hiçbir reklamı geçmeden izleyebilirsiniz. İşiniz varsa bile videoyu arkaplanda sessizce oynatmanız yeterli olacaktır. Videoyu izlerken varsa AdBlocker'ınızı kapatmayı unutmayın. 



Bunun dışında bağış sayfalarını bu linkten görebilirsiniz.


4) Farkındalık yaratmak
Yaşananlardan daha çok insanın haberdar olmasını sağlamak yapabileceğimiz en önemli şey. Dünyada olan her şey bizi de ilgilendirir. Şu an Stardoll'da pek çok kişinin tamamen siyah giyinmesi ve BLM mesajını yaymaya çalışması çok güzel. Ama bunu yaparken iyi niyetle de olsa yanlış şeyler yapan kişiler görüyorum. Örneğin dollunuzu siyahi yapıp siyah halinizle de güzel olduğunuzu söylemek çok kırıcı ve yine üstten bir dille ırkçı bir davranış oluyor. Bunu yapıp "Çok güzel ya, siz nasıl beğenmiyorsunuz bu rengi?" demek sanki endemik bir canlı türünü inceliyormuşsunuz hissi veriyor ve bu kesinlikle eşitlikçi bir bakış açısı değil. Farkındalık yaratmanın çok daha doğru yolları var.



5) Dinlemek
Siyahi insanların ne söylediğine kulak vermemiz lazım, çünkü dinlemeden anlamamız çok zor. 

Ülke olarak bu konuda daha çok bilinçlenmeye gitmemiz gerekiyor. Örneğin biz n-kelimesini kullanamayız, buna hakkımız yok. Neden kullanamadığımızı öğrenmek için bir dakika sürmeyecek bir Google araması yapmak yeterli. Ama en popüler rapçiler şarkılarında bunu söylüyor ve binler de kendilerine eşlik ediyor. Bazı kişiler bunun ırkçı olduğunu bile kabul etmiyor, bu linkteki videodan da görebileceğiniz üzere ülkenin en çok izlenen programının sunucusu/yapımcısı siyahi bir insana neyin ırkçı olup olmadığını anlatmaya çalışıyor. 

Ayrıca yine ülkemizde sık sık yapılan "blackface" için de fenomen Joel "JJ" Moriasi'nin blackface yapan bir TikTok fenomeni hakkında yazdığı tweetleri okuyabilirsiniz:



Yorumlar