Ana içeriğe atla

🏳️‍🌈 Pride Month


Herkese merhaba!
Bildiğiniz gibi haziran ayı aynı zamanda LGBTQIA+ bireylerin uzun süren ve dünyanın pek çok yerinde hala devam eden hak mücadelelerinin onurlandırıldığı Pride Month'a tekabül ediyor. Bu mücadele 28 Haziran 1969'da New York Greenwich'teki Stonewall Inn'de başladı ve sadece ABD için değil, dünya için bir dönüm noktası oldu çünkü bu ayaklanmalar dünyada LGBTQIA+ bireylerin yaşadığı baskılara karşı açıktan yapılan ilk direnişti. Yıllarca toplum tarafından dışlanıp hor görülmüş, kendi kimliklerini reddetmeleri istenmiş ve baskıya uğramış bireylerin hak talebi böylece başladı. 1970 yılında Stonewall Ayaklanmalarının yıl dönümünde ilk Onur Yürüyüşü yapıldı ve zaman içerisinde pek çok LGBTQIA+ aktivizm derneği kuruldu. 

Şimdi 51 yıl içerisinde dünya LGBTQIA+ hakları konusunda büyük yol kat etmiş olsa da, aynı anda yerinde saymaya da devam ediyor. Türkiye bu konuda ne yazık ki yol kat edemeyen ülkelerden biri. Daha geçtiğimiz günlerde Decathlon Türkiye'nin Pride Month sebebiyle paylaştığı birleştirici yazı bazı kesimlerce tepki çekti. Aynı kesimler, Onur Yürüyüşü için yılda sadece bir günü çok görüyor, bir yandan da LGBTQIA+ bireylere hem fiziksel hem psikolojik şiddet uygulayıp onları baskılamaya çalışıyor. Türkiye ne yazık ki LGBTQIA+ haklarını korumada Avrupa'da sondan ikinci ülke olma statüsünü koruyor. İşte tüm bunlar sebebiyle herkesin sesini daha da çok çıkartması gerekiyor.

Bu sene COVID-19 salgını sebebiyle Pride etkinlikleri dijitale taşınmak zorunda kaldı. Dünya genelinde Global Pride, 27 Haziran'da düzenlenecek ve her türlü mobil aygıt aracılığıyla katılıma açık olacak. Global Pride'a katılmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Türkiye'de ise Onur Haftası 22-28 Haziran tarihleri arasında "Ben neredeyim?" temasıyla dijitalde düzenlenecek. Bu yılın programının kısa süre sonra kamuoyuna duyurulacağı geçtiğimiz günlerde açıklandı, yeni duyurular olursa biz de sizlere bu blog aracılığıyla aktaracağız.


LGBTQIA+ birey olmasanız bile bir Ally (Müttefik) olabilirsiniz. Müttefikler; LGBTQIA+ hareketlerini, hak eşitliğini, cinsiyet eşitliğini talep eden ve her türlü homofobi, transfobi, bifobiye açıktan bir şekilde karşı durup Pride'da LGBTQIA+ bireylerle el ele olan heteroseksüel veya cisgender bireylere deniyor. Müttefik olmak sadece Pride Month esnasında bunları yapmak anlamına kesinlikle gelmiyor. Sanal aktivizmi gerçek bir hayat felsefesine dönüştürmek ve bunu hep sürdürmek, bir yandan da gerekli konularda kendini eğitmek gerekiyor. 

Bu ayın bir başka önemli yanı ise şu anda süren Black Lives Matter hareketiyle alakalı. Marsha P. Johnson ve Sylvia Rivera gibi siyahi trans aktivistlerin Stonewall'daki rolünü unutmamak ve polis tarafından siyahi trans bireylere yapılanlar karşısında susmamak gerekiyor. 

Biz de Modam Stardoll olarak bu ayı blogda hak ettiği şekilde kutlamak, bu mücadelede rolü olanları onurlandırmak ve söyleyecek şeyleri olanları dinlemek istiyoruz. Bugün başlayacak bir yarışmaya ve hazırladığımız etkinlikler için hazır olun! 

Rengarenk kalın! ❤️️🧡💛💚💙💜

#PRIDE2020

Yorumlar