Ana içeriğe atla

Stardoll Tarihi: Original Club Skandalı

Breaking News Stardoll
Herkese merhaba!
Stardoll Tarihi serimizde en ilgi çeken konular olaylı konular oluyor, bu yüzden 10. yazıyı işin içine polisin girdiği iddia edilen, oyunun belki de en büyük olayına ayırmak istedim. Yazıya geçmeden önce bu olay yaşandığında bahsedilen klüpte olmadığımı ve tüm bilgileri klübün şu anki yöneticisinden ve zamanın bloglarından edindiğimi belirtmek istiyorum. 2000lerin sonlarında ve 2010ların başlarında biz Türk kullanıcılar olarak düşük yaş ortalamamızla İngilizce konuşulan yerlerde var olamıyorduk, o yüzden Stardoll'un çalkalandığı bu olayı Türk kullanıcıların bilmemesi gayet normal.

Eskiden Stardoll'da sosyalleşmek demek klüplere girmekti. RPG klüpleri, hayran klüpleri, moda klüpleri vs. konusu ne olursa olsun bir klübe katıldığınızda yüzlerce insanla konuşma şansınız oluyordu çünkü herkes klüplerdeydi. Şu an pek çok klüp fazla üye sayısına rağmen yerinde sayıyor. Üyelerin bir şeyler yazması için yarışma ya da çekiliş olması gerekiyor çünkü günümüze bir türlü uyarlanamayan Stardoll klüpleri gün geçtikçe azalan üyeleri başka platformlarda konuşmaya itiyor.

Simply E-mazing Stuff
Stardoll'un ilk klübü OriginalClub, robin isimli Staff üyesi bir kullanıcı tarafından açıldı. Kısa zamanda klüp gelmiş geçmiş en aktif ve popüler klüp olmayı da unvanları arasına ekledi. Klübü bu kadar popüler yapan şey her üyenin kafasına estiği şekilde konu açmasıydı. İstediği gibi konu açan üyeler kendilerine göre arkadaş bulabiliyor, yüzlerce insanla konuşabiliyordu. Elbette trollük de oldukça yaygındı. Yazdıkları konularda Stardoll'un sansürlerine takılan üyeler en sonunda klüpte özgürce konuşabilmek için kendi internet dillerini kullanmaya başlamıştı. OriginalClub, Stardoll'un kurallarına kendi yöntemlerinizle aykırı gelebileceğiniz şekilde bir "konuşma özgürlüğü" sağladığı için inanılmaz büyüme gösterdi ve Stardoll'un bir efsanesi oldu.

Elbette bu kadar büyük bir kitleye hitap edince klüp içinde öne çıkan üyeler olması kaçınılmazdı. Başkalarıyla alay etmek, başkalarının hakkında dedikodular yazmak, sahte hesaplarla klübe gelip diğer üyeleri kötülemek 2000'lerin sonlarının ruhunu yansıtacak şekilde oldukça yaygındı. İçinde binlerce aktif kişi olan bir klüpte ilgi çekmek veya popüler olmak için gerçekten bir şeyler yapmanız gerekiyordu. Ne yazık ki 2011 yılında 11 yaşında olan Lavenderluva nickli kullanıcı bunu yaptı.

Mémoires of a Medoll
8 Temmuz 2011'de Lavenderluva OriginalClub'da konu olarak görüntülü chat yayını yaptığı bir sitenin linkini paylaştı. Bu sitede görüntülü chati linke sahip herkes izleyebiliyordu ve onun onayladığı kullanıcılar kameralarını açıp chate de katılabiliyorlardı. İlk önce chat üzerinden makyaj yaptı. Daha sonra başka bir chat linki paylaştı ancak bu seferki canlı videosu ne yazık ki basit bir makyaj videosu değildi. OriginalClub üyelerinin ve yaşlı erkeklerin görüntülü konuştuğu söylenen ancak linke sahip herkesin izleyebildiği chat grubunda kıyafetlerini çıkarttı. Olayın bu kısmını detaylı anlatmak istemiyorum çünkü o dönemde 11 yaşında olan bir kız çocuğundan ve internette adeta zehirlenerek ne yazık ki ilgi çekmek adına yaptığı tamamen düşüncesizce ama korkunç bir hareketten bahsediyoruz. Haklı olarak bu çok büyük bir skandal yarattı, olay yayıldığı için herkes bunun hakkında konuşuyordu.

Bazılarına göre canlı yayını izleyenlerden biri bunu ailesine gösterdi ve o kişinin ailesi de polise haber verdi, bazılarına göre ise canlı yayında Lavenderluva'nın ailesi onu gördü ve yayını ona kapattırdılar. Hangisi oldu bilmiyoruz ancak bir şekilde olay polise ve Stardoll ekibine ulaştırıldı.

The Ugly Side of Stardoll
Önce kullanıcılar kısa süreliğine Stardoll'a erişemediler, bu da kullanıcılar arasında olay yüzünden Stardoll'un kapatıldığı fikrinin yayılmasına sebep oldu. Sonradan açılınca Stardoll sitenin kapatılmayacağını duyurdu. Ancak bu sefer kullanıcılar OriginalClub'a erişilmediğini fark ettiler ve durumu anlamak için Stardoll'un Bize Ulaşın kısmına gittiklerinde "Original Club geçici olarak kapalı - Stardoll Original Club'ı araştırıyor ve bu süre içerisinde klüp kapalı kalacak." açıklamasını gördüler. Bu açıklamadan sonra OriginalClub 2012'de tekrar açılsa da kısa sürede tamamen kapatıldı. 

Böyle olunca klübün üyeleri kendi OriginalClublarını açmaya başladılar. Birkaç tane klüpten sonra en sonunda I.like.rice'ın açtığı OriginalClub- ilk klübün yerini aldı ancak yaşanan kötü olaydan sonra Stardoll kurallara daha büyük bir ciddiyetle yaklaşmaya başladığı için kullanıcılar eski klüpte olduğu kadar rahat olamadılar. İlk OriginalClub'da küçük çocuklara hitap etmemesi gereken konular ve yorumlar çok daha kolayca paylaşılabiliyordu ancak yeni klüp sürekli olarak silinme tehlikesi altında olduğundan ve adı bir kere epey kötü bir olayla dile düştüğünden kurallar çok daha önemsenmeye başlandı.

Yeni OriginalClub'da 9586 üye olmasına rağmen konular aktifleşemiyor, bu da Stardoll'un yavaşça öldüğünün bir başka göstergesi olsa gerek.

Benim olay hakkında görüşüm internetin insanların geri dönüşü olmayan hatalar yapmasına ne yazık ki çok müsait bir yer olduğu. Bunu bir de oyunda ya da bir sosyal ortamda popülerlik kazanmak uğruna daha tam olarak fikirleri oturmamış ve düzgün düşünemeyen küçük çocuklara uyarladığınız zaman ortaya maalesef böyle sonuçlar çıkabiliyor. Dilerim bir daha asla böyle bir olayı ne Stardoll'da ne de farklı bir yerde duymak zorunda kalmayız.

Yarın blogda OriginalClub'ın şu anki sahibi I.like.rice ile olan röportajımızı okuyup klüp hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Stardoll'da olaylar skandallar bitmez ancak bundan sonraki Stardoll Tarihi yazıları skandallara odaklanmayacak. Görüşlerinizi paylaşmayı unutmayın! :)

Yorumlar

  1. Yaa Stardoll ne kadar olaylı bi siteymiş de haberim yokmuş :D Bilgileniyorum teşekkürler çok güzel yazılar paylaşıyorsunuz ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim, beğenmene çok sevindim ♥

      Sil
  2. :o Kacirmisim bu yaziyi.. :D Cok guzel olmus..

    Ah stardoll ah.. Sen nelere kadirsin :D :D Stardoll'da var acayip insanlar.. Lavenderluva gibiler.. :/ Bizleri gicik etmeyi cok severler.. Acayip bir olay yine :D

    YanıtlaSil

Yorum Gönder